#1 23. 4. 2008 23.04

noname
WP guru
Místo: Praha
Web

Open Source čeština (cs_CZ.mo i cz_CZ.po) pro Wordpress 2.5

Ke stažení je open source čeština pro Wordpress (verze 2.5). Odkaz odstraněn moderátorem

Důvody uveřejnění „druhé“ češtiny viz zmíněný odkaz případně viz toto téma k původní češtině

Hledáte aktuální češtinu?

#2 24. 4. 2008 17.52

Acci
…bez peněz.
Místo: Újezd
Web

Re: Open Source čeština (cs_CZ.mo i cz_CZ.po) pro Wordpress 2.5

No výborně, zrovna před týdnem jsem Kubovi říkal, že Češi jsou rozumní a budou licenci, pod kterou je překlad šířen, dodržovat a ctít. A jak vidím, velmi jsem se mýlil. Škoda, že tu stále existují lidé, kteří se naváží práce cizích lidí :(

WordPress 2.7 českyBlogPS3

Na ICQ (ne, ani na Jabberu nebo e-mailu) neposkytuji technickou podporu k WP!

#3 24. 4. 2008 21.35

Scar
WP guru
Místo: Brno
Web

Acci napsal(a):

Škoda, že tu stále existují lidé, kteří se naváží práce cizích lidí :(

Změnu licence považuješ jako navážení se do cizí práce? Pokud vím, tak nikdo se nijak do jeho práce nenavážel a všichni jsou za ni vděční. Jediné co někomu mohlo vadit je změna z GPL na CC. That's all.

Hraji seafight | WordPress novinky pro přehled o českém světě WP. | blog

Kromě fóra neposkytuji přes mail a messenger žádné neplacené rady či technickou pomoc… Máte li dotaz, použijte tlačítko: Založit nové téma!

#4 24. 4. 2008 21.55

Acci
…bez peněz.
Web

Scar: Nechápu. Kuba Konečný vydal češtinu pro verzi 2.5 s jinou licencí, na což má samozřejmě plný nárok, protože je její jediný autor a tudíž si ji může publikovat pod jakoukoliv licencí. A pak přijde někdo, kdo tuto licenci jasně poruší, češtinu upraví a vydá ji pod licencí úplně jinou. 3

Chápal bych, kdyby vzal češtinu z verze 2.3 a sám přeložil to, co chybí pod 2.5 a pak ji vydal pod licencí GNU/GPL. Na to by měl samozřejmě plné právo.

#5 25. 4. 2008 0.24

Calaf
Člen
Web

Acci: Pokud pracuji na nějakém open source projektu, činím tak s (radostným) vědomím, že také zpřístupním zdrojový kód. Ten může použít zase někdo jiný a tu moji práci posune třeba ještě o kousek dál. Kuba Konečný jasně porušil GNU GPL WordPress, protože neměl nárok ani právo tuto původní licenci svévolně měnit. Jeho překlad je populární díky popularitě WordPress.

C.

#6 25. 4. 2008 0.48

kahi
WP bender
Web

Kuba Konečný jasně porušil GNU GPL WordPress…

Jsi právník? Proč myslíš, že překladový soubor automaticky dědí licenci WP? Protože obsahuje slova a věty z WP?

Mé pluginyWordPress profesionálně • Prosím, nepište mi žádosti o bezplatnou pomoc se systémem WordPress, od toho je přece toto fórum.

#7 25. 4. 2008 11.34

neoen
Administrator

Také nejsem právník a moc se tedy do debaty nezapojuji, ale docela by mě to (i kvůli jiným projektům) zajímalo. Opravdu Kuba porušil licenci, nebo naopak někdo porušil Kubův copyright u jím vydané češtiny?

#8 25. 4. 2008 13.35

Scar
WP guru
Web

Mno vzhledem k tomu, že originální .po soubor je dle codex.wordpres­s.com šířen:

# Copyright (C) YEAR WordPress contributors.
# This file is distributed under the same license as the WordPress package.

No a dle odkazu co sem postoval Calaf, musí být při modifikaci zachována licence a nebo musí být změna licence povolena od autorů. Navíc, musíte poskytnout zdrojový kód, který odpovídá binárním souborům. Odpovídající kód znamená kód, ze kterého mohou zkompilovat uživatelé identické binární soubory.

Samozřejmě nejsu právník, ale dle tohoto změní pokud nemá někdo povolení, tak nemůže měnit licenci…

Kromě fóra neposkytuji přes mail a messenger žádné neplacené rady či technickou pomoc… Máte li dotaz, použijte tlačítko: Založit nové téma!

#9 25. 4. 2008 16.37

Wistar
Člen
Místo: Prostějov
Web

Málokdy do tohoto fóra přispívám, protože jsem pouhopouhý BFU spokojený uživatel lokalizovaného WordPressu.
Nicméně dnes mi to nedá:
přestaňte prosím pánové zbytečně plýtvat časem a energií na toto kočkování a raději přijměte mé poděkování za skvělou práci pro toto fórum i pro komunitu spokojených uživatelů českého WP.
Přiznám se totiž, že už ani nevím, čí češtinu jsem si to vlastně stáhl, jen to, že mi k mé plné spokojenosti funguje stejně jako WordPress sám. A jediné, co mne zajímá je to, zda vše, i za pomoci vašich rad, funguje, jak má a snad ještě to, abych sám licenci WP neporušoval.
Howgh!

Editoval Wistar (25. 4. 2008 16.38)

#10 25. 4. 2008 17.30

Acci
…bez peněz.
Web

Jenže ta licence, kterou si Kuba vybral platí pouze pro překlad a nejedná se tedy o dílo odvozené, kde by samozřejmě musel licenci GNU/GPL ponechat.

A i kdyby Kuba tímto krokem porušil toto ustanovení, nemá NIKDO nárok si tu licenci změnit na jinou jen kvůli tomu, že si myslí, že by licence takováto musela být. A právě proto si myslím, že noname tímto porušil autorské právo a odkaz na „jeho“ open-source češtinu byl z tohoto fóra odstraněn.

BTW: Četl jste tu licenci vůbec někdo?

#11 25. 4. 2008 17.56

Scar
WP guru
Web

Překlad není dílo odvozené? lol :-D A z čeho se teda vychází, když ne z originálního .po souboru? Kdyby se jednalo o licenci pouze pro část s překladem, tak ta by pak neměla být přece distribuovaná ve zkompilované formě v souboru s mnou výše zmíněným cypyrightem wordpressu…

btw. Kdyby použil jakoukoliv jinou kompatibilní licenci, tak by nikdo neřekl ani slovo, jenže CC není kompatibilní…

btw. Když smažeš odkazy na tuhle čeština, která porušuje licenci, proč pak neodstarní i Kubovu češtinu, která taky nesplňuje licenci WP (nebo at pak ukáže povolení od vývojářů WP a pak se mu všichni samozřejmě pokorně omluvíme:-)?

Wistar napsal(a): A jediné, co mne zajímá je to, zda vše, i za pomoci vašich rad, funguje, jak má a snad ještě to, abych sám licenci WP neporušoval.
Howgh!

U Kubovy licence máš za povinnost při nakladani s tímto dílem uvést odkaz na autora a protože na stránkách asi žádné uvedení jeho jmena/webu nemáš, tak jeho licenci porušuješ (asi tak jako většina lidí, co link u CC licencí odstraní, ale to už očividně nikomu nevadí:-D)

Editoval Scar (25. 4. 2008 18.11)

#12 25. 4. 2008 21.01

noname
WP guru
Web

Já jsem to dával právníkovi, jinak bych si to samozřejmě netroufl a podle něj Kuba jasně porušil licenci (pakliže nemá svolení od všech autorů wordpressu atd.). Jestli chcete zachovat nezávislost tohoto fóra, tak doporučuji obrátit se na Wordpress autory, ať vám řeknou co si o tom myslí oni. Ale tuším i mezi námi jsou lidé, kteří přispěli do tvorby Wordpressu a vytvořili v něm nějakou část kódu a třeba já jsem určitě Kubovi nedal svolení část mého kódu použít-přeložit pod jinou licencí než má Wordpress. Jestli si myslíte, že pro překlad nemusí být právní nárok, doporučuji sdělit tento svůj názor třeba právníkům J.R.Rowlingové. A krom toho, překlad WP obsahuje nejen ony řekněme Kuba© texty, ale i původní anglické texty (vše je komprimováno), které jsou zcela jednoznačně součástí instalace WP a tedy zcela jednoznačně pod jeho ochranou.

Nechápu tedy, proč zde moderátor maže odkaz na open source, ale ponechává zde odkazy na dílo porušující licenci Wordpresu. Ať žije nezávislost.

A ještě abych to doplnil – čeština byla ještě donedávna šířena jako open source samotným kubou. K této češtině jsme i v tomto fóru mnohokrát my sami dávali připomínky, které kuba zapracovával a tyto připomínky jsme (alespoň já) dávali také pod licencí open source, tedy s tím, že budou použity do open source projektu. Kdyby chtěl od nás kontrolovat nějakou komerční češtinu, jistě bychom se mu na to vysrali.

A jinak klidně můžeme vzít poslední open source verzi (taktéž kubovu) a doplnit ji a pak nikdo nebude moci říci ani popel. Jenže výsledek pak bude úplně stejný.

A abych ještě reagoval na první komentář – tady vůbec nejde o rozumnost – Kuba prostě omezil použití pouze pro nekomerční účely. Tím pádem by velká část instalací Wordpressu byla nelegálních, a tím velká část myslím nadpoloviční většinu, protože i třeba umístění adsense lze považovat za komerční využití. Nemám problém nechat v češtině odkazy na Kubovu práci, které si velice vážím a až doteď jsem to i dělal. Ale když mi zamezí používat češtinu, na které jsem se podílel i já, tak prostě nemohu jinak, je mi líto.

#13 25. 4. 2008 22.08

Acci
…bez peněz.
Web

Tak jste alespoň mohl Kubovi poslat mail, co si o tom myslíte a ne hned vydat podle mého názoru nelegální „open-source“ pro WP, protože mimo jiné, ta čeština, co je na vašem webu totiž taky porušuje licenci GNU/GPL, protože nemáte svolení všech autorů toho překladu, že ji smíte publikovat pod touto licencí. Takže je zcela jasné, že vy licenci porušujete, jediné, co jisté není, zda Kuba může svou češtinu vydávat pod CC.

A krom toho, překlad WP obsahuje nejen ony řekněme Kuba© texty, ale i původní anglické texty (vše je komprimováno), které jsou zcela jednoznačně součástí instalace WP a tedy zcela jednoznačně pod jeho ochranou.

Ano, tyhle textu jsou samozřejmě pod GNU/GPL, ovšem ne Kubův překlad, který tento soubor obsahuje!

dávali také pod licencí open source

A uvedl jste někde, že tyto připomínky jsou open-source nebo jste si to jen v duchu myslel?

A jinak klidně můžeme vzít poslední open source verzi (taktéž kubovu) a doplnit ji a pak nikdo nebude moci říci ani popel. Jenže výsledek pak bude úplně stejný.

Pokud by byl výsledek stejný, zcela jistě byste potom porušil autorské práva.

Tím pádem by velká část instalací Wordpressu byla nelegálních,

Co je to za FUD? Pokud byste se s Kubou domluvil, mohl jste mít licenci i na komerční použití a nikdo by proti tomu nemohl nic mít. Prostě jen chtěl Kuba získat za svoji práci nějakou odměnu, takhle to ve společnosti chodí, nebo vy vytváříte weby na WP zcela zdarma?

protože i třeba umístění adsense lze považovat za komerční využití.

To je otázka, co všechno se dá považovat za komerční použití, je škoda, že to Kuba více nedefinoval.

Ale když mi zamezí používat češtinu, na které jsem se podílel i já, tak prostě nemohu jinak, je mi líto.

A já jsem se podílel na vývoji Windows tím, že jsem Microsoftu posílal upozornění na pády systému a on mi zakázal používat Windows zdarma, tak jsem si ho ukradl.

#14 26. 4. 2008 0.07

Calaf
Člen
Web

Souhlasím především s Wistarem, ale tato diskuse mě nenechává tak docela v klidu, takže chci opět reagovat.

Místo pojmu open source je lepší používat pojem svobodný software. Spoustu otázek, které v této diskusi padly, zodpovídá Richard Stallmankapitole své knihy Free Software, Free Society.

Vyjádří se někdy k celé věci Kuba Konečný? Jeho zdejší „advokáti“ neodvádějí právě nejlepší práci. Pokud totiž „chtěl Kuba získat za svoji práci nějakou odměnu“, tak to možná nemusel řešit tím, že na dálnici svobodného software postaví betonový blok, který lze objet jenom na kole.

C.

#15 26. 4. 2008 0.20

Acci
…bez peněz.
Web

Nejsem žádný Kubův advokát, nevím úplně přesně, co ho ke změně licence vedlo ale chápu to a respektuji to. Na rozdíl od spousty lidí tady. Navíc ani sám Kuba WP nepoužívá a češtinu na WordPress tvořil jen a jen pro komunitu, která se mu takhle odvděčí…

Chápu, že máte na WP postaven bussines a jste zvyklí na cizí práci jen vydělávat a nic nevracet a proto vám změna licence (ať už oprávněná nebo neoprávněná) tak vadí.

A jeho názor je zhruba takový, že tenhle problém nechce řešit a pravděpodobně se už od něj příští češtiny nedočkáme, takže čekám, že verzi 2.6 přeloží sám noname nebo překlad zaplatí a poskytne ji nám všem pod GNU/GPL.

#16 26. 4. 2008 0.39

Wistar
Člen
Místo: Prostějov
Web

Acci napsal(a):

A jeho názor je zhruba takový, že tenhle problém nechce řešit a samozřejmě se už od něj příští češtiny nedočkáme, takže čekám, že verzi 2.6 přeloží sám noname nebo překlad zaplatí a poskytne ji nám všem pod GNU/GPL.

No a to je přesně to, co jsem čekal, že se stane.
Otevřená diskuse by měla sloužit ke svobodnému řešení problémů a nemá cenu, aby se kdokoli začal čertit jen kvůli tomu, že má nědo opačný, a je jedno zda správný nebo zcela pomýlený, názor.
Pokud tohle nejsem schopen akceptovat, měl bych problém řešit pouze s dotyčnou osobou v soukromé poště.

Takhle to v podstatě od..... zbytečně všichni. A mnohdy je to jen o formě, jakou upozorním na něco, co mi vadí, ale současně by bylo asi dobré upozornit, že i já se mohu mýlit.
Ale stejně bych prioritně ocenil práci těch, kteří dělají zadarmo něco navíc, z čeho má hromada dalších lidí zadarmo prospěch.

#17 26. 4. 2008 9.03

neoen
Administrator

Mimochodem právě vyšel WP 2.5.1. Docela by mě zajímalo, zda vůbec a případně kdo bude dělat aktualizovanou češtinu :-)

#18 26. 4. 2008 21.06

MaRa
Člen
Web

neoen napsal(a):

Mimochodem právě vyšel WP 2.5.1. Docela by mě zajímalo, zda vůbec a případně kdo bude dělat aktualizovanou češtinu :-)

No být v kůži Kuby, tak bych to asi už nepřekládal. Jinak mu chci poděkovat za překlady, které jsme všichni do této doby používali. Byla to dobře odvedená PRÁCE. Díky Kubo.

#19 27. 4. 2008 9.18

CZBios
WP guru

Pro všechny: Kuba práci dělá dobrovolně! Diskusi jsempřečetl a mám na vše svůj názor, který zde nebudu prezentovat. Však ale řeknu toto.

Pokud se Kuba Konečný rozhodl fňukat a trucovat kvůli tomu, že lidé zde mají jiný názor, potom ať si jde fňukat do kouta. Jestliže Kuba Konečný pověsí na hřebík češtinu, klidně začnu hledat cestu, jak začít pracovat na češtině pro 2.6 sám a tu milerád zpřístupním všem.

Proč se Kuba nevyjádřil jasně as ivyplívá z toho, že mu je jasné, že jeho reakce je zbytečná. Pokud totiž chce Kuba Konečný nějaký revange od uživatelů, kteří používají jeho češtinu, nasílím je k tomu určitě nepřinutí, ne v této komunitě. Stačí se zamyslet selským rozumem – uvedu markantní příklad Microsoft a falšování windows.

Jak bylo napsáno výše, reakce lidí v nejzašší cestě bude přesně taková, že někdo vezme češtinu z 2.3.3 a tu použije na 2.5 a doplní chybějící informace nebo češtinu 2.5 od Kuby a v ní změní jendo lsovo. V tomto případě se stává konečná češtině díky tomu jednomu slovíčku zcela odlišnou a je ji možnost považovat za své autorské dílo. Argumenty jsou jednoduché, oba chtějí dělat překlad co nejdůkladněji, a proto se není čemu divit, že zvolili stejná slovní spojení ;-)

Takže peace … zatáhněte drápky, zakopejte pískací kačeny a jděte honit myší po zahradě ;-)

#20 27. 4. 2008 15.23

kahi
WP bender
Web

Jestli půjde kolem nějaký odborník na problematiku licencí a zároveň se orientuje v této situaci, mohl by se k tomu prosím vyjádřit?

1. měl Kuba Konečný právo změnit licenci překladových souborů? Pokud ne – proč?
  2. měl noname právo distribuovat překladové soubory pod „původní“ licencí (a odstranit autorské copyrighty, jestli se nepletu)?

Bezcenných názorů tady začíná být přespříliš.

Mé pluginyWordPress profesionálně • Prosím, nepište mi žádosti o bezplatnou pomoc se systémem WordPress, od toho je přece toto fórum.

#21 28. 4. 2008 18.39

noname
WP guru
Web

Kahi – neodstranil jsem autorské copyrighty, odstranil jsem lživé informace, že čeština má jinou než open source licenci, které nejsou obsaženy v původním anglickém originále a které jsou navíc skryté pomocí stylů. Když se koukneš do toho PO souboru zjistíš, že tam stále zůstává „Language-Team: Jakub Konecny <konecny@luhacovice.com>\n“.

Acci – pleteš nesmysly, promluv si o tom s právníky. Kuba mohl udělat „vlastní“ češtinu s vlastním copyrightem jen jedním způsobem (když vynechám domluvu se všemi autory):

1. nesměl by vyjít z původní open source češtiny (nevím, nemám chuť to kontrolovat)
  2. jeho kód by nesměl obsahovat ani jakoukoliv jinou část open-source kódu, a to ani anglické texty, které jsou součástí kódu wordpressu a chráněné jeho open-source licencí (a následně by to na to mohl nějaký kód naparsovat)

Prakticky je to neproveditelné a jestli nechtěl Kuba dělat open-source češtinu pro open-source projekt, nikdo ho nenutil. V době kdy začal už tady nějaké různé češtiny byly, sami jsme používali naší upravenou češtinu, ale proč dále duplikovat činnost, když to někdo dělal a dělal to velmi dobře. Kdyby to nedělal Kuba, dělal by to někdo jiný. Jestli Kuba nebude chtít dále dělat na open source češtině, tak mu to nezazlívám, je to jeho právo. Kdyby Kuba chtěl poslat peníze na nějaký účet, aby se mohl dále věnovat překladům, budu jeden z prvních, kdo mu je pošle. A jestli ne, tak se někdo jiný, když ne, udělám to klidně já, resp. mí firemní překladatelé, ale samozřejmě za podmínky, že to bude veřejná open source čeština a ne že tady bude někdo bez sebemenšího právního povědomí kecat nesmysly a svévolně mazat na ní odkaz. Když to nebudete chtít, tak si ji klidně nechám jako closed source pro vlastní potřebu, což licence umožňuje.

Jo a ještě – nejsem si jist jestli to byl Kuba či kdo, ale k nějakým posledním češtinám v té kompletní instalaci dal plugin, který řeší problém se správným textem pro počet komentářů v závislosti na jejich počtu (komentář/komen­táře/komentářů). Jestli chcete sněhobílé řešení, tak dejte normálně open source češtinu, uveďte tenhle plugin pod vlastní licencí, přidejte do něj i to že bude přidávat ten odkaz do patičky, a pak každý, kdo jej bude používat bude dodržovat ten váš copyright. Když byste chtěli jít na plech, tak byste takto mohli i řešit překlady nějakých frází, které v té open source češtině schválně nebudou přeloženy, ale je samozřejmě pak otázkou, zda-li někdo nevydá jinou open source češtinu, která by to řešila.

edit: sloučení příspěvků. používejte funkci editovat místo posílání několika příspěvků za sebou! ~kahi

#22 28. 4. 2008 20.23

Acci
…bez peněz.
Web

noname: Ano, Kuba asi udělal chybu v tom, že překlad publikoval pod licencí, pod kterou na to neměl nárok (a já jsem mu radil, že je to možné, tímto bych se mu chtěl veřejně omluvit).

Jenže ty jsi mu zase mohl poslat e-mail (nevím o tom, že by jsi ho kontaktoval) a uvést v něm, že čeština nemůže být pod touto licencí šířena. A taky si myslím, že nemáš žádné právo jeho práci publikovat pod tou licencí, pod kterou by správně měla být.

nesměl by vyjít z původní open source češtiny (nevím, nemám chuť to kontrolovat)

Pokud vím, všechny části z původní češtiny již byly přepsány, takže celý překlad je Kubova práce, problém asi je, že překlad je stále považován za dílo odvozené a proto musí být i tak šířen dál pod GNU/GPL (což jsem netušil).

ne že tady bude někdo bez sebemenšího právního povědomí kecat nesmysly

Ten odkaz jsem smazal z toho důvodu, že podle mého názoru nemáš právo šířit dále tuto češtinu, pokud ti k tomu nedal Kuba svolení.

svévolně mazat na ní odkaz

Jsem tu moderátor a proto tu teoreticky můžu dělat, co chci.

uveďte tenhle plugin pod vlastní licencí

Ale tady pozor! Jakýkoliv plugin pro WP musí být šířen pod GNU/GPL nebo kompatibilní! Jsou tam sice dvě výjimky, ovšem ty se většinou nedají splnit. A doufám, že takový zastánce a ochránce GNU/GPL své zákazníky o této skutečnosti informujete ;).

#23 28. 4. 2008 21.38

noname
WP guru
Web

ale prdlajz, pluginy můžeš mít pod jakoukoliv licencí. Fakt si o tom něco přečti. Tvůj plugin je tvůj vlastní kód, není v něm ani špetka cizího kódu. Existuje mraky wordpress pluginů pod různými licensemi, jsou dokonce i čistě placené pluginy. Nesmíš pak třeba hostovat pluginy ve wordpress plugin repository (což značně omezuje jeho propagaci), ale jinak tě neomezuje vůbec nic.

Co se týče toho co jsem udělal – kdyby Kuba uveřejnil to co udělal od poslední open-source verze jako samostatný balíček s jinou licensí, tak bych to neudělal. Protože ale vyšel z open-source kódu, pak prostě je tento kód open-source, ať si tam napíše kdo chce co chce. Proto jsem měl právo to zveřejnit, svolení nesvolení. Všechna duševní práva mu přitom zachovávám, jeho práce si cením, nikde netvrdím, že to není jeho práce, naopak všude uvádím, že je to původně jeho a dávám na něj odkaz. O názorech, že porušuje licensi zde byl dost dlouho otevřený thread s pádnými důkazy, takže „oznamovací povinnost“ považuji za splněnou.

Ad svévolné mazání – to že jsi moderátor ještě neznamená, že můžeš (ve významu „je vhodné“, nikoliv „je možné“) mazat něco s čím nesouhlasíš. Jsem ovšem rád, že už chápeš, že prostě čeština má být open source a že o tom snad bude nyní vědět i Kuba. Je na něm jak se rozhodne dál – jestli předá žezlo, nebo bude pokračovat a dá si tam třeba paypal ikonku (a klidně viditelně do patičky).

#24 28. 4. 2008 22.16

Acci
…bez peněz.
Web

noname: To, že jsou mraky pluginů pro WP od jinou licencí než GNU/GPL nebo kompatibilní neznaméná, že je to tak správně. Viz http://www.gnu.org/…-faq.cs.html#…

Jestli to správně chápu: Ty si myslíš, že pokud někdo uvolní nějaký svůj kód pod GNU/GPL licencí a poté v další verzi licenci změní, dopouští se porušení licence? Takhle to opravdu není, jako jediný autor má na tuto změnu plné právo.

dá si tam třeba paypal ikonku (a klidně viditelně do patičky).

Někdo tady žije v naivních představách ;)

#25 29. 4. 2008 12.07

neoen
Administrator

Tak výborně, už jsem našel novou češtinu pro Wordpress 2.5.1. Podrobnosti zde (odkaz odstraněn moderátorem). Bude teď tedy existovat několik různých verzí češtin, nebo bude Kuba v překladech pokračovat, nebo se toho teď ujme noname? Spor o licence je sice zajímavý, ale většinu místních uživatelů patrně spíše zajímá, kdo a kdy bude pokračovat v překladání?

Zápatí